Αξιοποίηση των στρατοπέδων εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης

Αξιοποίηση των στρατοπέδων εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης

Αρ. Πρωτ. 4427/15.01.08

Προς Υπουργούς:
- Οικονομίας & Οικονομικών
- Εθνικής Άμυνας
- ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.
- ΕΣ.Δ.Δ.Α.


Εννιά χρόνια έχουν περάσει από τότε που ψηφίσθηκε ο σχετικός νόμος σύμφωνα με τον οποίο τέσσερα στρατόπεδα εντός της πόλης της Θεσσαλονίκης παραχωρούνται στους δήμους για την αξιοποίησή τους ως χώρους πρασίνου. Σύμφωνα μάλιστα με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ) οι εκτάσεις των στρατοπέδων «Μεγάλου Αλεξάνδρου» στους Αμπελόκηπους, «Καρατάσου» στην Πολίχνη, «Παύλου Μελά» στην Σταυρούπολη και «Ζιάκα» στα όρια Ελευθέριου Κορδελιού και Μενεμένης θα παραχωρούνταν στους Δήμους όπου ανήκουν έως το 2003.
Από τα τέσσερα στρατόπεδα μόνο το «Μεγάλου Αλεξάνδρου», έκτασης 231 στρεμμάτων, έχει παραχωρηθεί κατά το μεγαλύτερο μέρος του, με εξαίρεση 50 στρέμματα που έχει διατηρήσει το ΥΠΕΘΑ.

Όσον αφορά στο στρατόπεδο Καρατάσου στην Πολίχνη συνολικής έκτασης 680 στρεμμάτων, η μελέτη που εκπονήθηκε από τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης προέβλεπε την οικοπεδοποίηση του 34% της έκτασης του στρατοπέδου, με σκοπό την εξασφάλιση των απαιτούμενων κονδυλίων για την μετεγκατάσταση των μονάδων του στρατού. Μετά από διαπραγματεύσεις της τότε δημοτικής αρχής με το ΥΠΕΘΑ αποφασίστηκε η παραχώρηση 120 στρεμμάτων στον δήμο Πολίχνης, μιας έκτασης ωστόσο που όπως διαπιστώθηκε αργότερα δεν ανήκε στο ΥΠΕΘΑ, αλλά στην Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου. Τόσο το γεγονός αυτό, όσο και το ότι η συμφωνία έθετε θέμα πολεοδόμησης τμήματος του στρατοπέδου, συνέβαλαν ώστε η δημοτική αρχή του Δήμου Πολίχνης να μην μπορεί να δεχθεί την συγκεκριμένη συμφωνία παραχώρησης της έκτασης του στρατοπέδου Καρατάσου.
Όσον αφορά στο στρατόπεδο «Παύλου Μελά» στην Σταυρούπολη, προβλεπόταν σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό η απόδοση του 91% του στρατοπέδου για τη δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου, παραρτήματος του ΙΚΑ, ανέγερση νέου δημαρχιακού μεγάρου για τον Δήμο Σταυρούπολης και δημιουργία οικισμού αξιωματικών. Ωστόσο η νέα δημοτική αρχή απέρριψε την πρόταση αυτή, εκτιμώντας ότι με την ανέγερση κτιρίων εντός του χώρου του στρατοπέδου ακυρωνόταν ο χαρακτήρας του μητροπολιτικού πάρκου, ενώ υπογραμμίζουν ότι στον χώρο του στρατοπέδου θα πρέπει να υπάρξουν μόνο δράσεις μουσειακού χαρακτήρα και όχι δημιουργία οικισμού.
Το στρατόπεδο Ζιάκα 125 συνολικά στρεμμάτων ανήκει στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών και μέχρι σήμερα έχουν αποδοθεί μόνο τα 12 στρέμματα του στρατοπέδου για τη δημιουργία Αθλητικού Κέντρου.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

- Για ποιους λόγους έχουν καθυστερήσει σχεδόν δέκα χρόνια οι διαδικασίες παραχώρησης των εκτάσεων των πρώην στρατοπέδων εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης στους δήμους όπου υπάγονται γεωγραφικά;

- Έχει αποσαφηνισθεί το ισχύον καθεστώς ιδιοκτησίας των εκτάσεων των πρώην στρατοπέδων, ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες παραχώρησης των εκτάσεων από τα Υπουργεία και οργανισμούς στους οποίους ανήκουν στους δήμους;

- Υπάρχει σαφές σχέδιο και χρονοδιάγραμμα χρήσης και αξιοποίησης των χώρων των πρώην στρατοπέδων από τους τέσσερις δήμους στους οποίους παραχωρούνται οι εκτάσεις των στρατοπέδων;

Απαντήσεις Υπουργείων Μέρος Α' 

Απαντήσεις Υπουργείων Μέρος Β'